GRATIS VERZENDING EN RETOUR
120 NACHTEN PROEFSLAPEN
NIET GOED GELD TERUG-GARANTIE

Slapeloosheid: hoe vermijd ik het?

Iedereen heeft weleens van die nachten dat je wakker ligt en niet kan slapen. De dag erna ben je moe. Je besluit vroeg naar bed te gaan want je wilt de gemiste slaap inhalen. Maar wat als je last hebt van slapeloosheid? Als je vaak slecht slaapt, heb je regelmatig last van een slechte nachtrust. Het duurt niet slechts één nacht.

tips tegen slapeloosheid
Gepubliceerd

Wat is slapeloosheid?

Voordat we ingaan op de oorzaken en oplossingen van slaapproblemen, leggen we eerst uit wat het inhoudt. Slapeloosheid, ook wel bekend als 'Insomnia', betekent letterlijk 'geen slaap'.
Niet iedereen met slaapproblemen heeft ook last van deze aandoening. Veel mensen ervaren af en toe moeite met inslapen, opstaan tijdens de nacht of vroeg wakker worden. Meestal gaat dit vanzelf over na enkele nachten. Maar wanneer deze problemen aanhouden, spreken we van slapeloosheid.
Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je moeite hebt met inslapen, doorslapen of vroeg ontwaken. Als je deze klachten meer dan 3 nachten per week hebt, heet het chronische slapeloosheid. Dit geldt ook als je deze klachten langer dan 3 maanden hebt.

Hoeveel slaap heb je nodig?

De benodigde slaap varieert per persoon. Sommigen kunnen goed functioneren met minder slaap, maar de meeste mensen hebben voldoende rust nodig. Vaak wordt gezegd dat 8 uur slaap noodzakelijk is, maar dat is niet altijd waar. Voor volwassenen is gemiddeld 7 uren slaap per nacht voldoende.
Uit onderzoek blijkt dat je minstens 7 uur slaap nodig hebt om goed te functioneren. Dit geldt zowel voor leren als werken en om alert te blijven. Een tekort of overschot aan slaap kan leiden tot slaapproblemen.

Soorten slapeloosheid

Er zijn diverse vormen van slaapproblemen. Ze kunnen veroorzaakt worden door een jetlag, frequent toiletbezoek 's nachts, chronische pijn of psychiatrische aandoeningen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende types, maar dit is geen uitputtende lijst:
  • Paradoxale insomnia: Hierbij denk je dat je minder slaapt dan daadwerkelijk het geval is.
  • Psychofysiologische slapeloosheid: Dit type ontstaat wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen. Hoe meer je probeert in slaap te vallen, hoe alerter je geest wordt.
  • Circadiane slaapritmestoornissen: Je valt laat in slaap terwijl je vroeg moet opstaan. Oorzaken van slaapproblemen.

Oorzaken slapeloosheid

De precieze oorzaak van slapeloosheid verschilt per persoon. Hieronder sommen we enkele veelvoorkomende oorzaken op.

Slaapangst

Zorgen maken over de slaap kan ervoor zorgen dat je niet in slaap valt.

Stress

Overmatige stress kan leiden tot piekeren en rusteloosheid.

Biologische klok verkeerd afgesteld

Reizen naar andere tijdzones kan je slaapritme ontregelen.

Slaapapneu

Herhaalde ademstops tijdens de slaap kunnen het slapen verstoren.

Levensstijl

Onregelmatige werktijden en bepaalde medicijnen kunnen ook slaapproblemen veroorzaken.

Hulp bij slaapproblemen

Als de klachten verergeren of aanhouden, is het verstandig om hulp te zoeken. Een huisarts kan de mogelijke oorzaken onderzoeken en een behandeling voorstellen. Dit kan variëren van lichte medicijnen tot verwijzing naar een slaapkliniek.
Om beter te kunnen slapen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ten eerste is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan. Daarnaast is het ook goed om een vast ritme te volgen. Tot slot helpt het om te ontspannen voordat je gaat slapen.
Blijven de slaapproblemen aanhouden? Raadpleeg dan een arts voor verdere adviezen om je nachtrust te verbeteren!

Nog een paar slaaptips

Slapeloosheid kan leiden tot veel problemen en is bovendien enorm vervelend. Als je er langdurig last van hebt, is het verstandig om hulp te zoeken. Je kunt dit doen bij een huisarts of zorgverlener. 
Wil je zelf proberen om weer goed te gaan slapen, dan is het raadzaam om vroeg naar bed te gaan, een vast ritme aan te houden en te zorgen dat je lichaam en hoofd voldoende rust kennen voordat je naar bed gaat. Blijven de problemen aanhouden? Ga dan langs bij je dokter en bekijk samen met hem of haar hoe je je nachtrust weer kan verbeteren!